MEMORIAŁ POTRZEBUJE TWOJEJ POMOCY
Oświadczenie grupy rosyjskich i międzynarodowych organizacji obrony praw człowieka w sprawie Olega Orłowa 27 lutego 2024 roku

My, 28 rosyjskich i międzynarodowych organizacji praw człowieka, potępiamy dzisiejszy wyrok moskiewskiego Gołowinskiego Sądu Rejonowego, który skazał Olega Orłowa, współprzewodniczącego Centrum Obrony Praw Człowieka Memoriał, na 2 lata i 6 miesięcy więzienia na podstawie motywowanych politycznie zarzutów „wielokrotnej dyskredytacji” rosyjskich sił zbrojnych. 70-letni Orłow, doświadczony obrońca praw człowieka, poświęcił swoje życie walce przeciwko łamaniu praw człowieka i dochodzeniu sprawiedliwości. Jego „zbrodnią” było protestowanie przeciwko wojnie Kremla z Ukrainą i eskalacji represji politycznych w Rosji. Proces Orłowa był kpiną z wymiaru sprawiedliwości i atakiem na podstawowe prawo do wolności wypowiedzi. On i jego prawnicy zapowiedzieli apelację od wyroku. Władze rosyjskie powinny uchylić wyrok skazujący Olega Orłowa i natychmiast go zwolnić wraz ze wszystkimi osobami pozbawionymi wolności za korzystanie z podstawowych praw człowieka, w tym za publiczną krytykę nadużyć rządu. Kluczowi politycy międzynarodowi powinni wykorzystać swoje wpływy i podjąć wszelkie możliwe kroki, aby uwolnić Orłowa i pociągnąć rosyjski rząd do odpowiedzialności za poważne i uporczywe łamanie praw człowieka.

Lista sygnatariuszy:

Human Rights Watch;

Amnesty International;

Norweski Komitet Helsiński;

Międzynarodowa Federacja Praw Człowieka (FIDH);

OVD-Info;

Front Line Defenders;

Forum Społeczeństwa Obywatelskiego;

Fundacja "Werdykt Publiczny";

Komitet Pomocy Obywatelskiej;

Centrum Obrony Praw Człowieka „Memoriał”;

Międzynarodowa Asocjacja Memoriał (MAM);

Memoriał Polska;

Crew against tortures;

Inicjatywa Stichting Justice;

Fundacja Dom Praw Człowieka;

Światowa Organizacja Przeciwko Torturom (OMCT);

Holenderski Komitet Helsiński;

Ruch osób odmawiających służby wojskowej ze względu na przekonania;

Wolny dom Straż Obywatelska;

Międzynarodowe Centrum Obrony Mediów Publicznych;

Instytut Andrieja Sacharowa;

Freedom Files (Polska);

Międzynarodowe partnerstwo na rzecz praw człowieka (IPHR);

Centrum Wolności Obywatelskich, (Ukraina);

Centrum Antydyskryminacyjne "Memoriał"(Belgia);